30 Mart 2008

Çok Kolay Şeker Hamuru Tarifi

Geçenlerde Carol Deacon'ın kitabında çok kolay bir şeker hamuru tarifine rastladım.










İçinde gliserin ve jelatin olmadığından, yapımı için evde normalde bulunabilecek malzemelere ek olarak sadece glikoza ihtiyacınız olacak.

Ancak dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, içinde çiğ yumurta akı olduğu için, hamuru kullanacağınız gün hazırlamak ve en geç 1 gün içinde pastayı tüketmek.

Zaman alan modellemeler gerekmiyorsa, bundan sonra yapacağım pastalarda bu hamuru kullanmaya karar verdim. Size de deneyin derim. Oldukça kolay şekil verilebiliyor.

Malzemeler:
500 gr ince çekilmiş pudra şekeri (Mutlaka pastacılık malzemeleri satan yerlerden almalısınız, piyasada paketlerde bulabileceğiniz markaların pudra şekerleri ile pürüzsüz bir şeker hamuru elde etmek oldukça zordur.)
1 yumurtanın beyazı
2 silme yemek kaşığı glikoz

Yapılışı:
-Bir kaba pudra şekerini eleyin.
-Ayrı bir kaba yarısını alın ve ortasını açın. Yumurta akını ve mikrodalga fırında 10-15 saniye ısıttığınız glikozu ekleyin. (Glikoz oda sıcaklığında oldukça katı bir malzeme olduğu için kolay ölçülebilmesi için hafif ısıtılmaya ihtiyacı olabilir. Mikrodalga fırınınız yoksa benmari usulü ile de glikozu ısıtabilirsiniz. Fazla ısıtmamaya özen göstermelisiniz.)
-Önce bir tahta kaşık yardımı ile malzemeleri karıştırın. Daha sonra pudra şekerinin kalan yarısından kaşık kaşık ekleyerek elinizle hamuru yoğurmaya devam edin. Ele fazla yapışmayan yoğun kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurmaya ve pudra şekeri eklemeye devam edin. (Benim hamurum için 500 gr pudra şekeri biraz fazla geldi. Tamamını kullanmadım.)
-Hamurunuz ideal kıvama geldiğinde hemen streç film ile sarıp, hava almayan bir plastik kaba koyun.
-İçinde yumurta akı olduğundan, hamurunuzun hava ile temasında çok hızlı kuruyacağını unutmayın. Yapacağınız işlemler için seri olmaya çalışın. :)

8 yorum:

inci dedi ki...

mrb öncelikle ben hiç şeker hamuru hazırlamadım bu tarif bana cok pratik geldi fakat bu tarifi daha once hazırlasak bozulma veya bı sorun yasarmıyım tesekkurler ıyı aksamlar

ebruakin dedi ki...

Selamlar İnci Hanım,
Bu tarif gerçekten çok pratik.
Dışarda sakladığınız sürede bozulma ihtimali çiğ yumurtanın oda sıcaklığında bozulma süresi kadardır.
O yüzden kullanmadan hemen önce yapmanızı tavsiye ediyorum.
Bir blogda toz yumurta akı diye bir şey okumuştum. Pudra şekerci Celal Usta'da varmış. Onu kullanırsanız bozulma derdi olmayacaktır ama sıvı olarak yumurta yerine ne eklenir bilemiyorum.

Kolaylıklar dilerim.
Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Ebru Hanım merhaba,

Bu tarifi bir kaç kez denedim ama jelatinli şeker hamurundaki kadar elastik bir hamur elde edemedim. Acaba bende bir sorun var yoksa hamurun doğası mı budur? Teşekkürler

ebruakin dedi ki...

Merhaba Aslıhan Hanım,
O konuda haklısınız. Çok ideal bir hamur olmuyor. Ama kaplama için rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Modelleme için diğer tarifleri uygulamak daha iyi bir fikir sanırım.
Sevgiler...

ebruakin dedi ki...

Modelleme için özellikle içinde tylose-c bulunan gumpaste kullanmanızı tavsiye ederim.
Elastikiyeti süper...

Adsız dedi ki...

merhaba ebru hanım, diğer şeker hamuru tariflerinde yer alan jelatin,gliserin gibi malzemeleri ankarada nerede bulabiliriz?

ebruakin dedi ki...

Selamlar,
Ankara Çankaya'da 25 Aralık'ta Bake Shop açılıyormuş.
Oradan tüm gerekli malzemeleri alabilirsiniz.
Jale Hanım'ın telefonu 0532 265 77 66
Telefonlarını İstanbul Bake Shop'tan aldığınızı söyleyebilirsiniz.

Ayrıca
http://www.pastamalzemeleri.com/store/index.asp
adresinden Türkiye'nin her yerine gönderim yapılabiliyor.

Saygılar...

Adsız dedi ki...

merhaba ben pastacılık tekniklerini en iyi şekilde yapmak istiyorum ama yaşamakta olduğum il de böle kurslar yok...ve glikoz bulma şansım da yok ne yapabilirim başka...turizm lisesinde görev yapıyorum öğrencilerime öğretmek için daha başka ne yapabilirim

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...