17 Mart 2009

Evde Lor Peyniri Yapımı



Prof.Dr.Erkan Topuz'un önerisiyle, uzun zamandır günlük süt kullanıyorum. Özellikle oğluma uzun ömürlü süt içirmemeye çalışıyorum.

Günlük sütlerin ömürleri kısa olunca da bazen kullanamadan günü geçmiş oluyor. Ben de bu sütleri ve ekşimiş yoğurtları limon suyuyla kaynatıp lor peyniri elde ediyorum.

Lor peyniri yapmayı bloğundan öğrendiğim Atasofrasi Naşide arkadaşıma da çok teşekkürler ediyorum.

Malzemeler:
1 kg yoğurt veya 1 lt süt
Yarım çay bardağı limon suyu
Tuz

Yapılışı:
-Yoğurt kullanıyorsanız, içine su katarak ayran kıvamına getirin. (Süte su eklemeye gerek yoktur.)
-Tencerenize ayranı veya sütü koyup kaynatın. Kaynar kaynamaz içine limon suyunu ekleyin, karıştırın. Birkaç saniye kaynatıp altını kapatın. Bir saat kadar bulunduğu tencerenin içinde dinlendirin.
-Sonra tel süzgeç veya tülbent ile süzün. İyice süzülmesini bekleyin. Tuzsuz lor seviyorsanız bir tutam kadar, tuzlu istiyorsanız tadına bakarak ağız tadınıza göre tuz ekleyin. Tuzsuz lor, buzdolabında 5 gün kadar bozulmadan saklanabiliyor. Eğer daha uzun sürede tüketecekseniz buzlukta saklayabilirsiniz.

Not: Son yaptığım peynir için; 1 kg yoğurt ile 300 ml sütü karıştırdım. Ayrıca su eklemedim. 350 gr kadar lor peynirim oldu.

Afiyet Olsun.

4 yorum:

Rengarenk dantel dedi ki...

teşekkürler...

sule dedi ki...

tarif için çok teşekkür ediyorum denedim çok güzel oldu iyi günler

Adsız dedi ki...

Limon suyu koymadan sadece tuz ekleyip yapsak olur mu?

ebruakin dedi ki...

O şekilde hiç denemedim maalesef. :(

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...