12 Mart 2009

Yasemin Pirinci Pilavı



Kokulu Yasemin (Jasmine) pirincini herkes sevmez ama ben aromasını çok seviyorum. Daha önce soya sosu ile yapılmış bir tarifi de paylaşmıştım sizinle. Şimdi ise sade halinin tarifini veriyorum.

Malzemeler:
2 su bardağı yasemin pirinci
3,5 su bardağı sıcak su
2-3 damla limon suyu
2 adet tavuk bulyon
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:
-Pirinçleri iyice yıkayıp, süzün.
-Tencerenize yağları koyup ertin. (Tereyağına, sıvı yağ karıştırmamızın nedeni, kaynama noktasını artırarak, kavurma sırasında tereyağının yanmasını önlemek.)
-Süzülmüş pirinçleri tencereye alıp, pirinçler saydam görününceye kadar 3-4 dakika, karıştırarak kavurun.
-Sonra 3,5 su bardağı kaynamış su, 2 tavuk bulyon ve limon suyunu ekleyin. (Limon suyu eklediğiniz pilavınız daha beyaz olacaktır.) Pilavınızın suyunun tuzunu kontrol ederek, piştiğinde tuzsuz olup, olmayacağını anlayabilirsiniz. Bulyonlar, içlerinde tuz ihtiva ettiğinden, ekstra tuz eklemenize gerek olmayabilir. Ancak ben kendi ağız tadıma göre 1 çay kaşığı kadar tuz ekledim. Bulyon kullanmayacaksanız da 1-1,5 silme tatlı kaşığı tuz yeterli olacaktır.
-Tencerenizin kapağını kapatıp, pilavın suyu kaynadığında altını kısın.
-Pilavınızın üzeri göz göz olana kadar pişirin.
-Kapağının arasına birkaç kat kağıt havlu sıkıştırıp, pilavınızı demlendirin ve sıcak servis edin.

Afiyet Olsun.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Slm google da yasemin pilavi diye ararken tesadufen size rastladim. Bugune kadar yaptigim tum pilav denemeleri husranla sonuclanmistir.gene peek umidim yoke acikcasi.AMA sonuc super oldu.tek so run fazla beyaz olmadi.limon suyunu arttirmak lazim sanirim.bulyon da koyulastiriyo cunku rengi.tesekkur edeyim denim.bay a faydasi oldu.sevgiler.

Unknown dedi ki...

Tadi nasil peki

ebruakin dedi ki...

Yasemin pirinci herkesin ağız tadına göre olmayabilir Burcu Hanım. Ben çok severim. :)

ebruakin dedi ki...

İçindeki yağın çok olduğuna dair bir yorum aldım biraz önce. Adını belirtmediğinden ismine yazamıyorum ve üslup çok kaba olduğundan yorumu yayınlayamıyorum ama 2 su bardağı pirince 3 yemek kaşığı yağın hiç de fazla olmadığını yemek yapmaktan biraz anlayan herkes bilir...

Adsız dedi ki...

Tarifinizi denedim ve ilk kez pilav yapan biri olarak cok basarili bir sonuc elde ettigimi soyleyebilirim.tok oldugunu soyleyen sevgilim suan hapur hupur pilav yemekle meskul.tesekkurler Ebru Hanim:)

Adsız dedi ki...

Yasemin pilavı ilk defa bugün denedim,tarifte 2bardaga 4bardak su yazıyordu biraz lapa oldu,eminim sizin tarifinizi ilk görseydim daha başarılı olurdu :)

ebruakin dedi ki...

:) O zaman, bir sonraki denemeniz benim tarifle olur dilerim.
Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Tavuk bulyon cin tuzu dolu kesinlikle kullanmayın derim.

ebruakin dedi ki...

Selamlar Barış Bey,
Bulyonu artık ben de evime sokmuyorum.
En ideali kendi yaptığınız tavuk suyuyla pişirmek.
Tarif 7 yıl önce hazırladığım hali.
Saygılar...

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...