13 Ocak 2008

Kıymalı ve Kaşarlı Gül Börekleri


Malzemeler:
5 adet yufka

Kıymalı İç İçin;
400 gr kıyma
2 adet orta boy soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber

Kaşar Peynirli İç İçin;
250 gr taze kaşar peyniri
Dilerseniz, sosis, beyaz peynir

Harç İçin;
1 su bardağı süt
6 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet yumurta

Üzeri İçin;
1 adet yumurta
Çörekotu, susam

Yapılışı:
-Kıymalı Harç için; soğanı soyun, çok ince doğrayın. Sıvı yağ ile birlikte tavaya alın, kavurun. Kıymaları ekleyin. Kıymalar suyunu salıp, çekene kadar kavurun. Altını kapatmadan hemen önce tuzunu ve karabiberini ekleyin.
-Kaşar peynirli harç için; peyniri rendeleyin. İsterseniz ince dilimlediğiniz sosis ve elinizle ezerek parçaladığınız beyaz peyniri de ekleyebilirsiniz. (Kaşar peyniri tek başına çok da lezzetli olmuyor çünkü.)
-Harç için; 2 adet yumurtayı çatalla çırpın. Sıvı yağ ve sütü ekleyip, iyice karıştırın.

Böreği hazırlamak için;
-Yufkaları teker teker tezgahınıza yayıp, dörde kesin.
-Çeyrek yufkaların üzerine, yumurtalı sütlü harcınızdan 2-3 yemek kaşığı kadar gezdirin.
-Yuvarlak geniş kenarına, harcınızı ince şerit halinde boydan doya yayın. (Kıymalı içi, yağını sızdırarak koymalısınız.)
-Kenarlarını kıvırmadan sigara böreği sarar gibi, ince rulo şeklinde, yufkanızı sarın. Bir kenarından tutarak, içe doğru yuvarlayın ve fotoğraftaki şekli verin. Kenarını böreğinizin altına sıkıştırın ki şekli bozulmasın.
-Yufkaların tamamına aynı işlemi uygulayıp, yağlanmış tepsiye dizin.
-Harcınızın kalanına, üzeri için gerekli 1 adet yumurtayı kırın ve çırpın. (Eğer harcınız kalmadıysa, çeyrek bardak süt ve 2 kaşık sıvı yağ ile ek yapabilirsiniz. Ancak verdiğim ölçülerde mutlaka fazla harç kalacaktır.) Bu karışımı da kaşıkla gül böreklerinizin üzerine paylaştırın. Elinizle her tarafının harca bulanmasını sağlayın. Vaktiniz varsa, böreğinizin harcı çekmesi için, bu şekilde buzdolabında 10-15 dakika bekletin.
-Daha sonra, üzerlerine çörekotu ve susam serpip, önceden 200 dereceye ısıttığınız fırına verin, her tarafı kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet Olsun.

3 yorum:

PAPATYA PRENSES dedi ki...

O kaşarlak mis gibi erişcek böreğin içinde, sonra sıcacık çayın yanında bir güzel yiyceksin bu börekleri:))
Canım ellerine sağlık,hayırlı pazarlar

SOFRAM dedi ki...

Sevgili Ebrucum, börekler nefis olmuşlar, öyle de güzel anlatmışsın ki yapılışını, şimdi benim de kalkıp yapasım geldi. Dolapta yufka da var çocuklara yapayım da sıcak sıcak yesinler...Ellerine sağlık canım, sevgilerimle öpüyorum...

ebruakin dedi ki...

Canım Lulummm,
Çok teşekkürler ediyorum şeker.
Öptüm kocaman.
Sana da hayırlı pazarlar dilerim.
Sevgiler...

Canım Fatma Hanım'cım,
Çok teşekkür ederim. :)
Ne kadar şeker bir hanımsınız. Bayılıyorum size ve tevazunuza.
Siz daha güzellerini yaparsınız.
Öptüm sizi.
Sevgiler, saygılar...

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...