9 Mayıs 2007

Yayla Çorbası

3 yaşında, Güneş adında bir oğlum var.

Çoğu yaşıtı gibi, o da yemek seçiyor. Çorba ve sebze yemiyor. İçtiği tek çorba, şimdi tarifini yazacağım yayla çorbası. Bu tarif, evlendiğimden beri çok faydalandığım, Ekrem Muhittin Yeğen'in Yemek Öğretimi kitabındaki tarifin biraz değişmiş hali.

Çocuğu çorba sevmeyenlere tavsiye ederim. Bu sayede, ayrı ayrı yedirmenizin zor olduğu, yoğurt, nane ve yumurtayı da, belirli miktarlarda da olsa, yedirmiş olacaksınız. Hatta, su olarak aynı miktarlarda, etsuyu kullanarak daha da besleyici bir çorba yapabilirsiniz. Ama onu benim oğlum yemiyor. Tarifi, yediği şekliyle yazıyorum.

Aynı zamanda, bu çorba, ekşimeye yüz tutmuş yoğurtlarımız için de tam bir kurtarıcıdır. Evde pilavınız varsa, pirinç haşlamak yerine onu da kullanabilirsiniz. Bu sayede hazırlama süreniz yarıya inecektir.

Malzemeler:

2 su bardağı koyu kıvamlı yoğurt

3 çorba kaşığı un (tepeleme)

2 çorba kaşığı pirinç (tepeleme)

4,5 su bardağı su (veya etsuyu)

1 yumurta sarısı

Üzeri İçin: 4 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 çorba kaşığı kuru nane

Yapılışı:

-4,5 su bardağı suyu kaynatın.

-Pirinci ayıklayın, yıkayın ve kaynayan suya ekleyerek haşlayın.

-Ayrı bir kapta yoğurt, un ve yumurtayı karıştırın.

-Kaynayan sudan 1 kepçe kadar, yoğurtlu karışıma, azar azar ve karıştırarak ekleyin ki kesilmesin.

-Pirinç iyice haşlandığında, yoğurtlu karışımı yavaş yavaş, yine karıştırarak tencereye dökün.

-Tuz ekleyin.

-Ayrı bir tavada sıvıyağı ısıtın, kuru naneyi 30 saniye kadar kavurun. Yağın yanmamasına dikkat edin.

-Çorba kaynadığında, sıcak yağı üzerine gezdirip, karıştırın.

Afiyet Olsun.

Hiç yorum yok: