9 Mayıs 2007

Zeytinyağlı Pırasa


Pırasa, soğansı bir sebze olduğundan, diri kalırsa, yenilmesi çok zevkli olmuyor bence. Çok piştiğinde görüntüsü, diğeri kadar güzel olmasa da lezzeti çok güzel oluyor.

Ben de sizlere, İnkılap Kitabevi'nden yayımlanan, Ekrem Muhittin Yeğen'in Yemek Öğretimi kitabındaki tariften yorumlanmış, pırasaların iyice piştiği bir yöntem yazıyorum. Pırasayı belirttiğim nedenden sevmeyenlere duyurulur.



Malzeme:

1 kg pırasa

1 çay bardağı zeytinyağı

3 adet havuç

1 çay bardağı pirinç

1 çorba kaşığı toz şeker

Yarım limonun suyu

Tuz, su


Yapılışı:

-Mümkünse, kapaklı genişçe bir teflon tavaya, zeytinyağını koyup, kızdırın.

-Kabuğunu kazıyıp, halkla halka doğradığınız havuçları, ve temizleyip, verev dilimlediğiniz pırasaları tavaya koyun.

-Kapağını kapatarak ve arada yavaş yavaş karıştırarak, yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakın. Çok sert karıştırırsanız, pırasaların içindeki halkalar dağılır.

-Daha sonra, ayıklayıp, yıkadığınız pirinçleri, toz şekeri,limon suyunu, tuzu ve 2 bardak kaynamış suyu ekleyip, yine kapağını kapatın. Altını kısın. 45-50 dakika kadar pişirin. Arada suyunu mutlaka kontrol edin. Gerekirse biraz daha sıcak su ekleyin. Kaynama sırasında, kenarlarından içinde su varmış gibi görünüyor. Ancak ortası tutmuş olabiliyor.


Afiyet Olsun.

Hiç yorum yok:

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...