21 Mayıs 2007

Zeytinyağlı Kereviz


Bu yemeğe "Doğan görünümlü Şahin" diyebiliriz. Görenler enginar zannediyor ama ben kerevizi de böyle seviyorum.

Ayrıca enginarı da aynı yöntemle pişiriyorum. İkisi de çok güzel oluyor.


Malzemeler:

2 büyükçe kereviz

1 soğan

2 patates

2 havuç

1,5 su bardağı taze bezelye

1 çay bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı un

Yarım demet dereotu

Limon suyu, tuz, su


Yapılışı:

-Kerevizlerin kabuklarını soyun. Yıkayın. Bir kaba su koyun ve içine kerevizlerin kararmaması için, yarım limonun suyunu sıkın. Kerevizleri enine üçe bölüp, limonlu suya atın. (Kerevizleriniz küçükse ikiye de bölebilirsiniz. Ama o zaman kereviz sayısını üçe çıkarmalısınız.) Tabağa koyduğunuzda, üstte kalacak kısımlarının içini hafifçe oyun ki, servis tabağına aldığınızda, diğer sebzeler üzerinde düzgünce durabilsin.

-Tencereye 4 su bardağı su koyun, kaynatın. Tuz ve yarım limonun suyunu ekleyin. Kerevizleri koyun ve 20-25 dakika, yarı pişmiş olacak kadar haşlayın.

-Kerevizleri süzerek bir kaba, haşladığınız suyu ayrı bir kaba alın.

-Soğanı ve zeytinyağını tencereye alıp, kavurun.

-Kabuklarını temizleyip, yıkayıp, küp küp doğradığınız havuçları ve bezelyeleri tencereye alın. 5 dakika kavurun.

-Yine kabuklarını soyup, küp küp doğrayıp, yıkadığınız patatesleri de tencerenize alıp, 3 dakika daha kavurun.

-Kerevizleri haşladığınız suyu sebzelerin üzerine dökün. Yarım su bardağı suda erittiğiniz unu da ekleyin. Suyun tuzunu kontrol edin. Az ise biraz tuz ekleyin. Şekeri koyun. Kaynatın.

-Kaynayınca, kerevizleri, sebzelerin üzerine ters çevirerek kapatın. Bütün sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.

-Sonra kerevizleri servis veya saklama kabınıza alın. Diğer sebzeleri süzün ve başka kaba alıp, ince kıydığınız dereotu ile karıştırın. Sebzeli karışımı, kaşıkla ve dikkatlice kerevizlerin üzerine paylaştırın. Tenceredeki suyu da tabağınızın kenarından dökün.

Not: Eğer konserve bezelye kullanacaksanız, yemeği ocaktan almadan 10 dakika kadar önce eklemelisiniz. Konserve bezelye pişmiş olduğundan kavurursanız veya uzun süre haşlarsanız dağılabilir.)


Afiyet Olsun.

2 yorum:

Minik Kus dedi ki...

Ebru, "dogan gorunumlu sahin" olayina bayildim. Super bi isim bulmussun. Kerevizi pek yiyemem ama bir gun yemeye karar verir de tarif arasam aynen bloga dogru yol alicam. Ellerine saglik :)

ebruakin dedi ki...

Sevgili Minik Kuş...
Şeker yorumun için çok teşekkür ederim. Ben de kerevizin biraz mayhoş tadını sevmem aslında. Ama portakalla veya limonla pişirirsen o tat yok oluyor.:))) Sevgiler...

Portakallı Muffin

Bu kekleri herzamanki nemli kek tarifimle yaptım aslında. Link vermektense değiştirdiğim haliyle tarifimi buraya kopyalıyorum. :) Malzem...